De Kracht van het Helen van je Innerlijke Kind

Gepubliceerd op 24 september 2024 om 19:45

Als holistisch therapeut krijg ik vaak de vraag: "Waarom zou ik werken aan mijn innerlijke kind? Ik ben toch allang volwassen?" En dat is een goede vraag. Want ja, we zijn allemaal volwassen, maar soms, diep vanbinnen, dragen we nog de wonden van ons jongere zelf met ons mee. We hebben allemaal dat kleine stemmetje in ons, dat soms fluistert (of schreeuwt) om aandacht: dat is je innerlijke kind. En het leren helen van die innerlijke wond is een van de meest transformerende dingen die je kunt doen voor je eigen emotionele en geestelijke gezondheid.

Wat is Innerlijk Kind-Werk?

Innerlijk kind-werk is eigenlijk niets anders dan het opnieuw contact maken met de jongere versie van jezelf die ooit gewond, gekwetst of verwaarloosd is geweest. Dit kan bewust of onbewust zijn gebeurd, en de gevolgen kunnen je in je volwassen leven blijven achtervolgen. Misschien merk je dat je soms onverwacht heftig reageert op bepaalde situaties, alsof je ineens weer dat kind bent dat zich onzeker, boos of verdrietig voelt.

Innerlijk kind-werk gaat over het erkennen van die gevoelens, het opnieuw verbinden met die versie van jezelf en het bieden van de troost, liefde en aandacht die je destijds misschien hebt gemist.

Waarom is Innerlijk Kind-Werk zo Krachtig?

1. Herkennen van Patronen
Veel van de emotionele uitdagingen waar we als volwassenen tegenaan lopen, komen voort uit onverwerkte ervaringen uit onze kindertijd. Door je innerlijke kind te omarmen, kun je terugkerende patronen herkennen. Denk aan het altijd willen pleasen, angst voor afwijzing of een diepgeworteld gevoel van onzekerheid. Wanneer je deze patronen doorziet, kun je ze eindelijk doorbreken.

2. Emotionele Wonden Helen
Je innerlijke kind heeft liefde, steun en bevestiging nodig. Wanneer je jezelf toestaat om deze gevoelens te ervaren en je innerlijke kind te geven wat het destijds nodig had, begin je aan een diep helingsproces. Het is alsof je emotionele splinters uit je huid haalt; de wond kan dan eindelijk genezen.

3. Meer Vreugde en Spontaniteit
Naast het helen van wonden gaat innerlijk kind-werk ook over het herontdekken van vreugde. Herinner je je nog hoe je als kind onbezorgd kon spelen, creatief was en gewoon in het moment leefde? Door contact te maken met je innerlijke kind, kun je weer die speelsheid en spontaniteit ervaren. Want laten we eerlijk zijn, het leven mag ook leuk zijn!

Oefeningen om je Innerlijke Kind te Helpen Heling vinden

Hier zijn een paar oefeningen die ik zelf vaak aanbeveel in mijn praktijk. Het mooie is: je kunt ze gewoon thuis doen.

1. Schrijf een Brief aan je Innerlijke Kind
Pak een pen en papier en schrijf een brief aan je jongere zelf. Begin simpel: "Lieve [jouw naam als kind]..." Vertel wat je voelt, waar je spijt van hebt en vooral wat je je innerlijke kind wil geven. Is het liefde? Aandacht? Of gewoon de bevestiging dat alles oké is?

2. Meditatie om je Innerlijke Kind te Ontmoeten
Meditatie is een krachtige manier om contact te maken met je innerlijke kind. Ga rustig zitten of liggen, sluit je ogen en adem diep in. Stel je voor dat je je jongere zelf ontmoet. Hoe ziet hij/zij eruit? Praat met hem/haar. Vraag wat je kunt doen om te helpen, en bied liefde en steun aan.

3. Speel!
Dit klinkt misschien gek, maar doe iets wat je vroeger graag deed als kind. Of het nu tekenen is, met speelgoed spelen of lekker in de modder rollen (ja, echt!). Laat jezelf loskomen van de volwassen verwachtingen en geniet van het moment. Je innerlijke kind zal dit enorm waarderen.

Het Belang van Ondersteuning

Innerlijk kind-werk is diep, en soms kun je tegen dingen aanlopen die pijnlijk zijn of te groot lijken om alleen te verwerken. Als ervaren holistisch therapeut help ik je graag om veilig en liefdevol door dit proces heen te gaan. Samen kunnen we kijken naar de patronen, de pijn én de vreugde die je innerlijke kind met zich meebrengt.

Wil je dieper duiken in je innerlijke kind-werk? Neem contact met me op voor een intakegesprek, of volg een van mijn workshops waarin we samen door deze helende reis gaan.

Laat je Innerlijke Kind Stralen

Wanneer je je innerlijke kind begint te helen, geef je jezelf de ruimte om te groeien, lief te hebben en volledig jezelf te zijn. Het is alsof je de wereld weer door frisse, kinderlijke ogen kunt zien – maar deze keer met de wijsheid van een volwassene. Laat die oude wonden je niet langer tegenhouden. Je innerlijke kind wacht met open armen om omarmd te worden. ✨

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.